Kirjaston palvelut

Tutustu palveluihin

Kirjastokortti OUTI

Kirjastokortti tarvitaan lainattaessa, lainoja uusittaessa ja varauksia tehtäessä. Kortin saa kirjaston toimipisteistä todistamalla henkilöllisyytensä. Alle 15-vuotiaalta vaaditaan holhoojan kirjallinen suostumus. Kortti on henkilökohtainen, ja asiakas on vastuussa kirjastokortistaan ja sillä lainatusta aineistosta. Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton. Kirjastokorttia varten on täytettävä ilmoittautumislomake.pdf, 190 kb

Samalla kirjastokortilla voi lainata pääkirjastosta, Kuivaniemen kirjastosta sekä muista OUTI-kirjastoista. Käyttöönoton yhteydessä asiakkaan on todistettava henkilöllisyytensä.

Kortin katoamisesta tai yhteystietojen muuttumisesta tulee ilmoittaa välittömästi kirjastoon. Kirjastokortin uusiminen maksaa 3 €.

Salanumero
Omien tietojen (yhteystiedot, lainat, varaukset, velkasaldo ym.) katseluun ja varausten tekoon OUTI-verkkokirjastossa tarvitaan kirjastokortissa näkyvän asiakastunnuksen lisäksi salanumero. Numero annetaan henkilökohtaisesti kirjastossa, sitä ei saa puhelimitse tai sähköpostitse.

Aineiston lainaaminen ja laina-ajat

OUTI-kirjastojen aineistoa voivat lainata kaikki, joilla on jonkin OUTI-kirjaston kirjastokortti.

Laina-ajat

- kirjat, nuotit ja cd-levyt 28 vrk
- pikalainat, lehdet, dvd-levyt, Blue-ray-levyt ja konsolipelit 14 vrk

Varaaminen ja uusiminen

Lainassa tai hyllyssä olevaan aineistoon voi jättää varauksen. Varauksen voi tehdä OUTI-verkkokirjastossa, sähköpostitse, puhelimitse kirjastojen aukioloaikoina tai paikan päällä kirjastossa. Internet-varaukseen tarvitset salasanan. Varaaminen on maksutonta. Noutamattomasta varauksesta peritään yhden euron maksu.

Aineiston voi lainata uudelleen, jos siitä ei ole varauksia. Lainoja voi uusia itse Internetin kautta enintään viisi kertaa peräkkäin. Uusimiseen tarvitaan kirjastokortin lisäksi salanumero, jonka saa henkilökohtaisesti kirjastosta. Kirjasto ei vastaa uusimisongelmista Internetissä. Lainat voi uusia paikan päällä tai puhelimitse (pääkirjasto p. 050 3950 385, Kuivaniemen kirjasto p. 050 3106 811) sekä lähettämällä sähköpostitse uusintapyynnön kirjasto(a)ii.fi tai kuivaniemi.kirjasto(a)ii.fi

Palautus

Aineisto on palautettava tai uusittava viimeistään eräpäivänä. Myöhässä olevasta aineistosta peritään myöhästymismaksua 0,15 €/päivä/laina. Lasten ja nuorten aineistosta ei mene myöhästymismaksua. Lue lisää kirjaston maksuista.
Palauttamattomasta tai turmeltuneena palautetusta aineistosta lähetetään lasku. Hoitamaton lasku siirtyy perintätoimiston hoidettavaksi. Kirjaston ollessa kiinni voi lainat palauttaa palautusluukkuun. Aineisto poistuu lainoista seuraavana aukiolopäivänä. Luukkuun palauttaminen on asiakkaan omalla vastuulla.

Eräpäivämuistutus
Asiakkaat, jotka ovat tallentaneet asiakastietoihinsa sähköpostiosoitteen, voivat saada muistutuksen lähestyvästä eräpäivästä. Asiakas voi itse määrittää kuinka monta päivää ennen eräpäivää muistutus saapuu sähköpostiin. Eräpäivämuistutus on maksuton palvelu, joka helpottaa asiakkaan lainojen hallintaa. Huomioithan, että kirjasto ei ole vastuussa asiakkaille lähettämiensä eräpäivämuistutusten perillemenosta. Asiakas on aina itse vastuussa kertyneistä myöhästymismaksuista.

Kaukolainaus ja tietopalvelut

Asiakkaalle voidaan tilata kaukolainaksi aineistoa, jota ei ole OUTI-kirjastoissa.
Kaukolainat ovat maksullisia, 1€ / laina.

Kaukolainat muille kirjastoille
Iin kirjasto kaukolainaa lainattavaa aineistoaan muille kuin OUTI-kirjastoille vain poikkeustapauksissa. Kaukolainoja voi pyytää sähköpostitse osoitteesta kirjasto(a)ii.fi. Annetuista kaukolainoista peritään toimitusmaksua 5 € / laina.

Tietopalvelut
Kirjastoammattilaiset auttavat etsimään tietoa ja paikantamaan aineistoja. He opastavat ja neuvovat myös itsenäistä tiedonhakijaa kirjastojen erilaisten aineistojen käytössä.
Tietopalvelu on maksutonta.

Tietopalvelua verkossa
Kirjastojen henkilökunta ympäri maan vastaa asiakkaiden kysymyksiin kirjastojen Kysy kirjastonhoitajalta -palvelussa. Vastaus kysymykseen annetaan kolmen arkipäivän kuluessa asiakkaan sähköpostiin. Arkistossa on jo tuhansia valmiita vastauksia, joita voi hakea myös aiheen mukaan.

Muut kirjaston palvelut

Kirjastoissa on käytettävissä asiakastietokoneita, monitoimilaite tulostusta, kopiointia ja skannausta varten, langaton internet-yhteys sekä tabletti.
Tulostaminen, kopiointi ja skannaus on maksullista (kts. maksut).

Asiakas voi varata tietokoneen käyttönsä tunniksi kerrallaan. Lisäksi käytettävissä on yksi ns. pikakone ilman ajanvarausta, jolla voi olla n.15min kerrallaan.

Kirjastossa järjestetään myös satutuokioita, erilaisia tapahtumia ja rakennetaan vaihtuvia näyttelyitä. Näistä tiedotetaan tarkemmin kirjaston ajankohtaista -sivulla, Ii-kalenterissa ja kirjaston Facebook-sivuilla.

Asiakas voi digitoida kirjastossa VHS-videokasettinsa eli siirtää omalla VHS -kasetilla olevat tallennuksensa DVD-levylle. Digitointilaitteen voi varata 2 tunniksi kerrallaan kirjaston henkilökunnalta, tarvittaessa pidemmäksikin ajaksi. Laitetta kierrätetään myös Kuivaniemen kirjastossa.

Digitointilaitteen käyttö on maksutonta. Käyttöoikeudet on asiakkailla, joilla on lainausoikeus Iin kunnankirjastossa. Laite on omatoimisesti käytettävissä kirjaston aukioloaikoina. Asiakas saa kirjalliset ohjeetpdf, 457 kb, ja henkilökunta neuvoo tarvittaessa. Digitointia varten kirjastossa on VHS-DVD-yhdistelmälaite, näyttöruutu ja kuulokkeet. Tallentamista varten kirjastossa on myytävänä DVD+RW-levyjä (2 euroa/levy). Asiakas voi käyttää myös omia levyjään.