Soolotalkoot ovat päättyneet. Kiitos kaikille osallistuneille!

lupiini.
Soolotalkoillen luonnon monimuotoisuuden puolesta!

Iin kunta on mukana Soolotalkoot -kampanjassa.
Talkoiden ajatuksena on, että myös kuntalaiset pääsevät talkoilemaan vieraslajien poistamiseksi. Soolotalkoisiin voit osallistua matalalla kynnyksellä missä ja milloin vain, omassa pihapiirissäsi, puutarhapalstallasi tai Iin kunnan osoittamissa talkookohteissa. Kun vieraskasvi saadaan pois, eikä uusia siemeniä pääse syntymään, häviää kasvusto muutamassa vuodessa. Näin elintilaa vapautuu kissankelloille ja muille kotoperäisille kasveille. Jokainen kitketty taimi auttaa estämään lajin leviämisen laajemmalle alueelle.

Haitalliset vieraslajit ovat merkittävä uhka luonnon monimuotoisuudelle.
Vieraslajilla tarkoitetaan Suomen luontoon kuulumatonta lajia. Nopeasti leviävät vieraslajit aiheuttavat merkittäviä haittoja; vieraslajit syrjäyttävät alkuperäislajeja sekä vaikeuttavat pölyttävien hyönteisten ja perhosten ravinnonsaantia. Mm. lupiini, jättipalsami ja kurtturuusu ovat vallanneet elintilaa luonnontilaisista ympäristöistä tukahduttaen alkuperäistä Suomen luonnon kasvillisuutta. Tiesitkö, että esimerkiksi komealupiini on luonnon monimuotoisuuden kannalta yksi pahimpia vaarantajia!

Iin alueella kasvaa runsaasti lupiinia, kurtturuusua sekä jättipalsamia.
Soolotalkoot -kampanjassa keskitymme näihin vieraslajeihin. 

Iin kunta järjestää vieraslajien kitkentäjätteille seuraavat keräyspisteet:

  • Kesätien leikkipaikan parkkialueelle toimitetaan keräyskehikko. Kehikkoon voit toimittaa vieraslajien kitkemisjätettä omalta pihaltasi, tai kunnan osoittamilta kitkemispaikoilta.
  • Iin jäteasemalle Ekorysälle, Yrittäjäntie 2B, voi toimittaa isommat määrät vieraslajijätettä. Vieraslajien vastaanotto jäteaseman aukioloaikoina.
  • Huomaathan, että keräyspaikoille toimitetaan vain vieraslajikasvien (lupiini, kurtturuusu, jättipalsami) leviävät osat, kuten juurakot ja siemenet. Lavoille ei saa toimittaa muuta puutarhajätettä.

Illinsaaren lupiini-Soolotalkookohde.

 

Kesätien ja Talvitien lupiini-soolotalkookohteet. Kesätien lähiliikuntapaikalta löydät myös vieraslajien keräyskehikon.

Mikä on vieraslaji?

Kattava tietopaketti vieraslajeista verkossa: vieraslajit.fi jonne voit myös käydä ilmoittamassa vieraslajihavainnoista. Jokainen kitketty taimi auttaa estämään lajin leviämisen laajemmalle alueelle!

Lisätietoja Iin kunnan Soolotalkoista: 

  • Marru Huhtanen, p. 040 527 4603, marja-riitta.huhtanen [at] ii.fi (marja-riitta[dot]huhtanen[at]ii[dot]fi)
  • Riikka Räihä, p. 050 462 6886, riikka.raiha [at] ii.fi