Kotiseutumuseo

Kotiseutumuseon näyttelypöytä.
Kotiseutumuseo on avoinna kesäisin tiistaista sunnuntaihin. Kesäkauden ulkopuolella museoon on mahdollista tutustua opastetuilla kierroksilla sopimuksen mukaan. 

Iin kotiseutumuseo sijaitsee keskeisellä paikalla Iin Wanhassa Haminassa kirkon vieressä, helppojen kulkuyhteyksien varrella. Museoon on vapaa pääsy.

Aukioloajat

Iin kotiseutumuseo on avoinna jälleen kesällä 2022. Tiedustelut Iin kunnankirjastosta p. 050 3950 385, kirjasto [at] ii.fi

 

Näyttelyt

Iin kotiseutumuseo koostuu useammasta näyttelykokonaisuudesta. Viljamakasiinin uudistettu perusnäyttely esittelee Iin historiaa sekä maatalouteen ja käsityöläisyyteen liittyvää esineistöä. Museohallissa on kalastus- ja maatalousnäyttely sekä aitassa vuonna 2021 uusittu uittonäyttely. Uiton majoitusrakennuksena alun perin toimineessa museokahvila Huilingin rakennuksessa voi tutustua uittokämpän ja Vanha Hamina -teemaisen huoneen sisustuksiin. Kelu-, pato- ja kirkkovene löytyvät museon pihapiiristä.

Kesällä museolla järjestetään tapahtumia, kuten museopäivä Iin kotiseutuviikolla heinäkuussa sekä kansallispukupiknik elokuussa. Museon ikioma kepparitalli ja -rata ovat kävijöiden vapaassa käytössä museon aukioloaikoina. Museoalueelta löytyvät myös vanhassa uittotyöntekijöiden Huilinki-majoitusrakennuksessa toimiva kahvila sekä Huilingin näyttämö. Iin kunnan riksakuski ajeluttaa asiakkaita ilmaiseksi lähialueella.

Kahvila Iin Wanha Hamina on kesällä avoinna tiistaista sunnuntaihin. Kahvilan toimintaa pyörittää Go Artic Oy Kahvilasta voi lainata kahdeksi tunniksi käyttöönsä Iin kunnan vapaa-aikapalveluiden fatbiken tai scootin 20 € panttia vastaan.