Iin 650 juhlavuosi - kylät, sillat, virrat

Uittopatsas alkutalven auringossa.
Ii mainitaan kirjallisissa lähteissä ensimmäisen kerran kappelina vuonna 1374, jota käytetään Iin iän laskemisen lähtöarvona.

Tiesitkö, että kuntamme historia on paljon vanhempi kuin esimerkiksi Oulun (419 vuotta) tai vaikka New Yorkin kaupungin (400 vuotta)? 

Ii oli niin sanottu emäpitäjä ja alkujaan laaja seurakunta

Iihin kuului pitkään iso osa nykyistä Pohjois-Pohjanmaan maakuntaa ja vähän ylikin: Haukipudas, Kiiminki, Ylikiiminki, Yli-Ii, Pudasjärvi, Ranua, Kuivaniemi ja Simo. Vuosisatojen mittaan kerrostunut menneisyys on aistittavissa paikannimissä, iiläisessä puheenparressa ja jokivarren kulttuurimaisemassa.

Iin kunnanjohtaja Marjukka Mannisen mukaan, se että Iin kunta on säilynyt itsenäisenä, varsin menestyvänä ja vetovoimaisena kuntana, on merkki myös siitä, että olemme osanneet elää ja muokkautua ajassa. 

"On tärkeää, että juhlistamme historiaamme ja samalla siirrämme tietoa siitä nuoremmille sukupolville. Ii on Suomen mittakaavassa keskisuuri kunta, jolla on kaikki mahdollisuudet olla tulevaisuuden menestyvien kuntien joukossa. Logistinen sijaintimme pohjoisen ja lännen porttina, vahvana Oulunseudun toimijana ja Oulun pohjoisena kirittäjänä, ikä- ja elinkeinorakenteemme, vastuulliset valintamme, hyvät peruspalvelumme, aktiiviset yrityspalvelumme, luontomme, rikas kulttuurielämämme ja erityisesti aktiiviset kuntalaisemme ovat valttikorttejamme. "

Osallistu juhlavuoden toteutukseen

Katso lisätiedot

Juhlavuoden pääjuhlaa vietetään kotiseutuviikon yhteydessä sunnuntaina 30.6.2024
Juhlavuoden ohjelman suunnittelu on käynnissä ja luvassa on esimerkiksi musiikkikonsertteja, koko perheen tapahtumia sekä luentosarjoja iiläisistä henkilöistä ja paikoista.

Juhlavuoden ajaksi Iin kunta ja Iin seurakunta ottavat yhdessä käyttöön juhlalogon.
Iin pitkä historia on rakentanut meille myös vahvan, omaleimaisen identiteetin ja kulttuurin. Sitä ilmentää vahvasti myös juhlavuoden teema: Iin kylät, virrat ja sillat. Nämä Iin olemuksen, arvomaailman sekä ainutlaatuisuuden tiivistävät ominaisuudet ovat kehittäneet ja muovanneet Iitä vuosisatojen ajan.

Kylät tuovat asukkailleen yhteisöllisyyttä ja turvaa. Kylissä ihmiset tuntevat toisensa, ratkovat yhdessä ongelmia ja jakavat vastuuta. Iin kylät ovat ihmisen kokoisia yksikköjä, joissa ihmiset voivat aidosti vaikuttaa itseään koskeviin asioihin ja lähiympäristöönsä. Ii palkittiin vuonna 2015 kylämyönteisimpänä kuntana.

Joen yli kaartuvat sillat kuvaavat tulevaisuutta ja mahdollisuutta mutta myös iiläistä osaamista ja kykyä toteuttaa toimivia ja vastuullisia tulevaisuuden ratkaisuja. Iin läpi virtaavat joet ovat antaneet työtä, elantoa, energiaa, sekä tarjoavat luontoarvoja ja elämyksellisyyttä. Virroilla voidaan tarkoittaa myös Iin läpikulkevan valtaväylän liikenteen sekä ilman virtoja (tuulivoima) osana paikallista elinvoimaa.

Juhlavuoden logo (ilman Iin kunta tekstiä) iiläisille yhdistyksille ja yrityksille
Myös alueemme kaikki yhdistykset, kylät, yritykset ja sidosryhmämme on kutsuttu juhlavuoden suunnitteluun ja toteutukseen mukaan. Kannustamme kaikkia toimijoita ideoimaan juhlavuoden haastekampanjoita ja tapahtumia. 

Juhlavuoteen liittyvien tapahtumien markkinoimisessa voi hyödyntää juhlavuoden logoa.

Yhteystiedot

Juhlavuoden ohjausryhmä

sihteeri, vs. kirjasto- ja kulttuurijohtaja Maija Karvosenoja
p. 050 3106 802, maija.karvosenoja [at] ii.fi

puheenjohtaja Johannes Tuomela
johannes.tuomela [at] ii.fi

viestintä, Anna Saksio
P. 040 5353 362, anna.saksio [at] micropolis.fi