IlmastoAreena kuukauden päästövähentäjä
Kuukauden Hinku-teko -palkinto jaetiin IlmastoAreenan päälavalla perjantaina 23.8. Suomen ympäristökeskus SYKEn Jyri Seppälän ja Micropolis Oy:n Leena Vuotoveden puheenvuorojen yhteydessä.
Tuumasta toimeen: ”Meidän pitää puhua”
Ajatus IlmastoAreenasta syntyi iiläisen kehittämisyhtiö Micropolis Oy:n toimitusjohtaja Leena Vuotoveden mukaan yhtiön pitkäaikaisesta unelmasta kanavoida Iin onnistunut ilmastotyö koko Suomelle avoimeksi ilmastotekojen juhlaksi. Tapahtuman toivottiin innostavan kaikki mukaan ilmastotyöhön.
”Halusimme mukaan kaikkien näkökulman, niin valtion johdon, kansalaisten, tieteen, taiteen, viihteen, yritysjohdon kuin kyläyhdistystenkin. Sanan on oltava vapaa, jotta saamme aikaan aitoa sitoutumista ja tekoja. Koimme, että Suomi tarvitsee IlmastoAreenan ja luonnollinen paikka sille on Ii, joka on pystynyt näyttämään esimerkkiä kannattavassa ilmastotyössä”, kertoo Vuotovesi.
IlmastoAreena on osa Micropoliksen vetämää kolmevuotista ilmastoviestintähanketta. Tapahtuman ja sen viisihenkisen ydintiimin kunnianhimon tasosta kertoo se, että täysin ilmainen, koko kansalle avoin, ensimmäistä kertaa järjestettävä areena saatiin kokoon vain puolessa vuodessa. Tapahtuman rakentamiseen on osallistunut kuntalaisten ja monipuolisen johtokunnan lisäksi talkoolaisia, joita haettiin ympäri Suomea.
”Kyllä tämä on osoitus Iin rohkeudesta tarttua asioihin, eikä vain jäädä roikkumaan. Ilmastonmuutos ei sen pahemmin jää odottelemaan, joten asioita pitää tehdä nyt”, IlmastoAreenan vastaava tuottaja Hanna Lahti sanoo.
”Iin IlmastoAreena on onnistunut tuomaan hyvin erilaisia tahoja yhteen, mikä rikastuttaa keskustelua ja viestintää ilmastonmuutoksen hillinnästä. Areena voi parhaimmillaan myös auttaa löytämään uusia kumppanuuksia ja keinoja ilmastohaasteen ratkaisupalettiin ”, sanoo viestintäasiantuntija Hannele Ahponen Suomen ympäristökeskuksesta.
Tapahtuman hiilijalanjälkeä minimoitu eri keinoin
Kaikki Iissä tuotettu energia on uusiutuvaa. Koska suurimmat päästöt tulevat paikalle matkustamisesta, on puhujille ja kävijöille järjestetty sähköautokyytejä sekä uusiutuvalla dieselillä pyöriviä ilmaisbussikuljetuksia Oulusta. Tapahtuman lauantaipäivään voi Oulusta myös polkea yhdessä.
Rakenteet ovat suurilta osin kierrätettyjä tai vuokrattuja, ja tuotetut materiaalit mahdollisimman pitkäikäisiä. Lähipalveluiden suosiminen tukee paikallisia yrityksiä sekä pienentää logistiikan päästöjä, ja tuotantopalaverien etäyhteysmahdollisuudet säästävät ajettuja kilometrejä.
IlmastoAreenan juuret Iin ilmastotyössä
Pieni Iin kunta on tehnyt aktiivista ilmastotyötä jo pitkään. Ii on ollut mukana Kohti hiilineutraalia kuntaa (Hinku) -verkostossa jo vuodesta 2011 lähtien. Hinku-verkoston päätavoitteena on kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen 80 prosentilla vuoden 2007 tasosta viimeistään vuoteen 2030 mennessä. Hinkun lisäksi Ii kuuluu muun muassa myös resurssiviisautta tavoittelevien Fisu-kuntien verkostoon.
Ii on myös mukana Suomen ympäristökeskus SYKEn koordinoimassa kuusivuotisessa ilmastonmuutoksen hillintää edistävässä EU Life IP Canemure (Kohti hiilineutraaleja kuntia ja maakuntia) -hankkeessa.