Kotitalouksien varautuminen - kotivara 72 tuntia
Suomessa viranomaiset ja järjestöt ovat laatineet 72 tunnin varautumissuosituksen kotitalouksille. Jokaisen kotitalouden tulisi varautua pärjäämään itsenäisesti ainakin kolme vuorokautta eli 72 tuntia ilman ulkopuolista apua. Olisi hyvä, jos kotoa löytyisi vähintään kolmeksi vuorokaudeksi ruokaa ja lääkkeitä. Tätä varmuusvarastoa kutsutaan kotivaraksi. Lisäksi on tärkeää tietää esimerkiksi, mistä saa oikeaa tietoa häiriötilanteessa ja miten pärjätä kylmenevässä asunnossa.
Myös normaaliaikana voimme kohdata monia erilaisia turvallisuuteemme vaikuttavia häiriötilanteita. Tyypillisimpiä tilanteita ovat mm. sähkökatkot, lämmönjakelun katkokset ja vesikatkokset. Häiriöitä aiheuttavat erityisesti luonnonolosuhteet kuten myrskyt, ukkonen ja puihin keräytyneet lumikuormat. Häiriö voi johtua myös laitteistojen vioista tai suunnitelluista huolto- ja korjaustöistä.
Varautuminen on osa kuntien perustehtävää, ja myös Iin kunta on varautunut erilaisiin poikkeusoloihin. Erilaisten häiriötilanteiden ja poikkeusolojen aikana kotitalouksien itsenäisestä varautumisesta on kuitenkin suuri apu yhteiskunnalle ja ihmiselle itselleen. Siksi jokaisen kannattaa ajankohtaisista tilanteista riippumatta aina varautua erilasiin häiriötilanteisiin.
Mitä kotivara sisältää?
Kotiin kannattaa varata hyvin säilyviä elintarvikkeita, jotka sopivat koko perheelle ja jotka on helppo valmistaa. Kotivaraa tulisi päivittää ”parasta ennen” -suosituksia noudattaen. Kotivara ei ole erillinen hätävarasto, vaan tuotteita käytetään arjessa tarpeen mukaan ja tilalle hankitaan uutta, jotta ei synny turhaa hävikkiä.
Jos vedenjakelu keskeytyy tai vesijohtovesi saastuu, viranomaiset perustavat vedenjakelupisteitä tilanteen niin salliessa. Tämän vuoksi kotiin kannattaa varata kannellisia astioita veden säilyttämistä ja kuljettamista varten ja uhkatilanteen mukaan jo ennalta varastoiden. Astioiksi soveltuvat esimerkiksi puhtaat kannelliset ämpärit, muoviset juomakanisterit tai kaupoista hankittavat tähän tarkoitukseen tehdyt vesisäiliöt.
Kotivaran muistilista:
- Vesiastiat (puhtaat ja kannelliset)
- Kaupasta ostettua pullotettua vettä
- Helposti valmistettavaa ja kaikille perheenjäsenille sopivaa ruokaa
- Lemmikkien ruokaa
Mitä muuta kotona kannattaa olla?
- Paristoilla toimiva radio ja paristoja
- Paristoilla toimiva taskulamppu ja paristoja
- Varavirtalähde esimerkiksi puhelimen lataamista varten
- Retkikeitin ja tulitikut
- Käteistä rahaa
- Välttämättömät lääkkeet
- Hygieniatarvikkeet
- Ensiaputarvikkeet
- Käsisammutin/sammutuspeite
Lisätietoa varautumisesta: