Työvoimapalvelut siirtyvät kunnille – Valtion TE-toimistot lakkautetaan
Työvoimapalvelut tarjoavat sekä henkilö- että yritysasiakkaille neuvontaa työnhakuun, rekrytointiin ja osaamisen kehittämiseen. Uudistuksen keskeisenä tavoitteena on tuoda palvelut lähemmäksi asiakkaita, eli kuntalaisia. Jatkossa saman katon alta löytyvät esimerkiksi koulutus-, varhaiskasvatus- ja elinkeinopalvelujen lisäksi myös työvoimapalvelut. Kunnat voivat tarjota asukkailleen entistä vaikuttavampia ja paikallisten työmarkkinoiden tarpeisiin räätälöityjä työvoimapalveluja.
Mitä uudistus tarkoittaa kuntalaiselle?
Uudistuksen myötä Suomeen muodostuu 45 työllisyysaluetta, jotka vastaavat työvoimapalveluiden hallinnollisesta järjestämisestä. Suurin osa alueista järjestää palvelunsa vastuukuntamallilla, neljä kuntaa järjestää palvelunsa itse ja kaksi aluetta kuntayhtymämallilla.
Asiakkaiden näkökulmasta hallinnollisella järjestämistavalla ei ole kuitenkaan merkitystä. Työvoimapalveluista tulee osa jokaisen kunnan palveluja, samalla tavalla kuin vaikkapa varhaiskasvatus. Asiakkaat voivat aina kääntyä oman kuntansa puoleen kaikissa työvoimapalveluihin liittyvissä asioissa, eikä uudistuksen hallinnollisia vastuita tarvitse muistaa tai osata. On kyse sitten työnhakijoista tai yrittäjäasiakkaista, jotka etsivät työntekijöitä tai vaikkapa kotoutumispalveluista kiinnostuneista maahanmuuttajista, niin oman kunnan puoleen voi aina kääntyä.