Vuoden 2024 iiläinen on valokuvaaja Antti J. Leinonen

Iin kunnanhallituksen myöntämä nimitys julkistettiin Iin kotiseutuviikon ja juhlavuoden 650 pääjuhlassa sunnuntaina 30.6.2024.

Antti J. Leinonen on iiläinen video- ja valokuvaaja, jonka töitä on julkaistu useissa kotimaisissa ja kansainvälisissä viestimissä. Leinosen tuorein dokumentaarinen valokuvaprojekti kertoo Perämeren kalastajista, elinkeinon haasteista sekä rannikon luonnosta eri vuodenaikoina. Leinonen tuo taidokkaasti esille kalastuksen merkityksen osana rannikkoalueen identiteettiä ja kulttuuria.

Vuoden iiläinen -titteli on myönnetty vuodesta 2002 lähtien henkilölle, joka on syntynyt, asuu tai toimii Iissä, ja joka on työllään, toiminnallaan tai saavutuksillaan tehnyt Iitä tunnetuksi, edistänyt kuntakuvaa tai vaikuttanut merkittävästi kunnan kehittämiseen. 

Yhdeksän vuotta kestäneestä kuvausprojektista syntyi ensin valokuvanäyttely Last Man Fishing - Perämeren kalastajat, joka julkistettiin kesällä 2019 Iin Kulttuurikauppilassa. Näyttely on ollut esillä lisäksi mm. Helsingissä ja Madridissa. Maaliskuussa 2024 Leinonen julkaisi pitkään odotetun Pyynti teoksen. 

Leinonen toimii Iin KulttuuriKauppilan hallituksen jäsenenä sekä Valto Pernu Photo Maratonin taiteellisena johtajana sekä tämän vuoden ympäristötaiteen Art Ii Biennaalin kuraattorina. Leinonen työstää parhaillaan seuraavaa dokumentaarista valokuvaprojektiaan, joka kertoo suomalaissiirtolaisuudessa Yhdysvaltojen Michiganissa. 

Leinonen on palkittu mm. Patricia Seppälän Säätiön kuvajournalisti 2024 sekä vuoden 2020 kuvajournalisti ja vuoden henkilökuva palkinnoilla.