Perinneporinat: Elämää kotirintamalla
Alkaa
Päättyy
Muistoja, tarinoita ja porinaa naisten ja lasten elämästä kotirintamalla.
Vuodet 1939-1945 Suomi taisteli kansallisen olemassaolonsa puolesta. Taistelua ei käyty yksin rintamalla, vaan myös kotirintamalla, jossa epävakaaksi käynyttä arkea pyörittivät miesten töihin joutuneet naiset, lapset ja vanhukset. Ilman kotirintaman työpanosta sekä taloudellisia ja henkisiä uhrauksia ei olisi sodista selvitty. Ketkä ja mitkä seudut kantoivat raskaimman taakan?
Vuodet 1941-1944 koko pohjoinen Suomi oli käytännössä vieraan vallan miehittämä ja miehityksen päätteeksi se muuttui sotatoimialueeksi. Miten sujui yhteiselo ”aseveljien” kanssa ennen ja jälkeen Lapin sodan ensimmäisten laukausten? Mistä tulivat ne valtaisat määrät rahaa, jota saksalaiset kotirintamalla käyttivät?
Sota-aikana lyötiin ennätykset solmittujen avioliitojen määrässä, mutta toisaalta sota erotti miehet ja naiset toisistaan useiksi vuosiksi. Millaisia lieveilmiöitä se sai aikaan? Siirtyivätkö rintamalla opitut käyttäytymismallit kotirintamalle sodan päätyttyä?
Monen perheen osalta sota ei päättynyt syksyllä 1944, vaan se jatkui vielä vuosikymmeniä kestäneinä traumoina. Miten sodan jättämät fyysiset ja henkiset rajoitteet vaikuttivat jokapäiväiseen elämään ja miten niistä selvittiin?
Näitä ja monia muita kysymyksiä käsitellään Perinneporinoissa. Tilaisuudessa ovat vieraina Juha Hagelberg, Hilkka Parkkisenniemi ja Raija Niemelä, jotka esittelevät kirjaansa Elämää kotirintamalla - Päivät otettiin sellaisina kuin ne saatiin.
Kirjan esittelyn jälkeen vapaata keskustelua aiheesta.
Tilaisuudessa on mahdollisuus ostaa kirjaa hintaan 30€.
Kuva: Hiilimiilun polttajat tauolla Pudasjärven Ala-Siuruan “nokisavotassa”. Kuva saatu Kauno Nymanin kokoelmasta.
Vapaa pääsy - tervetuloa!